Meer over
...Koken met Smaak, kruiden, Zeeuwsche Zoute, etc, etc.
Koken met Smaak®
'Koken met Smaak®' is ontstaan door plezier in koken met natuurlijke producten. Alles zoveel mogelijk zonder pakjes en zakjes op smaak brengen. Een mooi kruiden & specerijen assortiment is dan onmisbaar. Daarbij misstaan prachtige producten als kruiden & specerijen in stijlvolle potjes ook niet in een mooie sfeervolle keuken! Functioneel en decoratief tegelijk dus.
Wat is Zeeuwsche Zoute®?
EEN OEROUD PRODUCT IN EEN NIEUW JASJE
Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. In de middeleeuwen groeide dit uit tot een ambacht. Zoutziederij Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie na een aantal jaar van onderzoek weer nieuw leven in. Nieuwe varianten van het oeroude product zijn in onze webshop verkrijgbaar: Puur en in combinatie met Zeekraal.
PUUR ZEEZOUT UIT PUUR WATER
Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland, gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. Het is een van de beste plekken om het zout te winnen. De nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken zuiveren het water en zorgen er zo voor dat we het helderste en schoonste water uit de Oosterschelde bij hoog tij kunnen pompen. Daarnaast pompen we het water door ultra fijne filters om zoveel mogelijk microplastics uit het water te halen.
WAAR ZEEUWSCHE ZOUTE ZIJN OORSPRONG VINDT
Het winnen van zout begint dus allemaal bij het natuurlijk gefilterde zeewater uit de Oosterschelde. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft hierover een locatie aangewezen. We pompen het water duurzaam op, dus met een elektrische auto en pomp. Per keer pompen we zo'n 8000 liter water op. Het water wordt bij vloed gepompt uit de wateren bij Bruinisse op Schouwen-Duiveland, waar het water al op natuurlijk wijze gezuiverd is door mosselen en oesters. Wist je dat oesters tot 5 liter water per uur zuiveren en dat mosselen daar nog een schepje bovenop doen en 10 liter per uur kunnen zuiveren? Vervolgens wordt het zeewater in onze zoutloods extra gefilterd. Met het extra gefilterde water weten we dat de zout van betere kwaliteit zal zijn. Zeeuwsche Zoute is dus: het 'oorspronkelijke zout uit de Oosterschelde'.
Bron tekst: Zeeuwsche Zoute B.V.
Kruiden gebruiken is gezond
We eten teveel zout en dat kunnen we (deels) voorkomen...
Lees meer over hoe wij dit allemaal binnenkrijgen en ook feiten en fabels over zout bij de Nierstichting
Formaten van de potjes met kruiden
We bieden een klein en een groter formaat potje met kruiden en specerijen aan. Het kleine potje inclusief kurk stop is (lxbxh in cm) 5,7 x 5,7 x 10 Het grote potje is inclusief deksel 6,1 x 6,1 x 12,8

Wat is het verschil tussen kruiden en specerijen?
Kruiden komen over het algemeen uit landen met een gematigd klimaat en bestaan voornamelijk uit bladeren en stengels van groene planten, die gebruikt kunnen worden om de geur en smaak van gerechten te verbeteren. Specerijen hebben eenzelfde functie, maar komen vaak uit landen met een subtropisch of tropisch klimaat en kunnen uit andere plantendelen bestaan als bloemknoppen, peulen, bast of wortels.
Bron: Wikipedia
Verse vs gedroogde kruiden
Wat is beter, verse of gedroogde kruiden? Je zou verwachten dat verse kruiden gezonder zouden zijn. Maar niets is minder waar. Tijdens het droogproces gaan mineralen niet verloren. Je kunt dus stellen dat het even gezond is of je nu verse of gedroogde kruiden gebruikt. Eigenlijk is het nog sterker, per gram bekeken zitten er in gedroogde kruiden de meeste antioxidanten. Daarnaast zijn gedroogde kruiden erg handig omdat het heel goed te bewaren is. Conclusie: het is allebei goed maar gedroogde kruiden zijn praktischer.
Heeft u een tip
Heeft u een tip voor ons of mist u iets in ons assortiment, stuur ons een berichtje hieronder: